Apărarea integrată antiaeriană și anti-rachetă a Raytheon: soluții avansate pentru o apărare multistratificată împotriva amenințărilor complexe
Pe măsură ce amenințările curente și în evoluție continuă să prolifereze, apărarea integrată antiaeriană și anti-rachetă a Raytheon rămâne o nevoie esențială pentru forțele armate de pe tot globul. Adversarii au demonstrat abilitatea de a sincroniza atacuri complexe cu un set diversificat de amenințări, inclusiv drone, rachete de croazieră, vehicule aeriene cu aripă fixă sau rotativă și rachete balistice, astfel încât clienții noștri au nevoie de o gamă largă de capabilități avansate ce resping agresiunea și, când sunt utilizate, neutralizează amenințările inamice.
Soluția optimă este apărarea multistratificată: o combinație de sisteme de apărare antiaeriană cu diferite caracteristici și raze de acțiune, integrate și interoperabile astfel încât să ofere protecție împotriva unei game largi de amenințări cu maxim de eficiență și eficacitate.
Raytheon este lider în industria de apărare în ceea ce privește oferta de soluții complete de sisteme de apărare integrată antiaeriană și anti-rachetă cum sunt NASAMS sau sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot pe care se bazează zeci de țări. Nu numai că oferim aceste sisteme testate pe câmpul de operațiuni, ci le și îmbunătățim continuu cu modernizări care includ cei mai noi senzori și efectori și cele mai actuale abordări integrate astfel încât să creștem nivelul lor de eficiență în tot spectrul de capabilități antiaeriene multistratificate.
Un exemplu foarte bun este radarul LTAMDS (în engleză: Lower Tier Air and Missile Defense Sensor). Acesta oferă detectarea la 360 de grade și urmărirea amenințărilor la un nivel mult îmbunătățit de acoperire și identificare, astfel încât să poată fi contracarate cele mai avansate amenințări. LTAMDS este un senzor interconectat, proiectat pentru misiunea de a opera la nivel inferior în Sistemul de Comandă Operațională pentru Apărare Integrată Antiaeriană și Anti-rachetă a Armatei SUA (în engleză: Integrated Air and Missile Defense Battle Command System, sau IBCS) și este de asemenea disponibil ca o modernizare a sistemului Patriot.
În prezent, cererea pentru capabilități de apărare antiaeriană este foarte mare, acest nivel urmând să fie menținut și în viitor. Ucraina folosește acum sistemul Patriot, iar Elveția a contractat deja unități de tragere Patriot, acestea reprezentând a 18-a și respectiv a 19-a țară care achiziționează sistemul de apărare antieriană și anti-rachetă Patriot. Acesta este, de altfel, și piesa centrală a Scutului Aerian European (în engleză: European Sky Shield), o inițiativă a NATO care presupune un sistem comun de achiziții de sisteme cu beneficii excepționale – de la interoperabilitate și complementaritate în puterea și capabilitățile de apărare până la flexibilitate și interschimbabilitatea componentelor precum rachete, lansatoare și radare. Prin partajarea logisticii, a training-urilor, a mentenanței și a pieselor de schimb se obțin economii importante.
NASAMS oferă o capabilitate excepțională de apărare antiaeriană cu bătaie medie utilizată deja de 13 țări, inclusvi Norvegia, Finlanda, Spania, Țările de Jos, Lituania, Ungaria și Ucraina. Capabilitatea NASAMS este testată în fiecare zi pe câmpurile de operațiuni din Ucraina, iar adoptarea sa pe scară largă în Europa oferă aceleași beneficii operaționale și de eficiență a componentelor interschimbabile între țările deținătoare aliate.
Raytheon a dezvoltat și continuă să modernizeze un portofoliu de senzori, sisteme de comandă și control și efectori proiectați să detecteze și să neutralizeze amenințări complexe, de la raze de acțiune scurte și medii până la niveluri inferioare și superioare de apărare, fiind rezultatul a zeci de ani de expertiză în dezvoltarea tuturor elementelor unei arhitecturi de apărare integrată antiaeriană și anti-rachetă sofisticate, de la senzori avansați și efectori testați pe câmpul de operațiuni până la soluții de sisteme integrate complete, ca și Centrul de Operațiuni Antiaeriene (în engleză: Air Defense Operations Center, sau ADOC), o soluție integrată care permite forțelor de apărare antiaeriană să administreze eficient radarele, asigurând protejarea totală a bunurilor apărate, dar și să folosească interceptorii kinetici și non-kinetici într-un mod eficace.
Și, pe măsură ce amenințările avansează, și soluțiile Raytheon avansează, prin reînnoirea capabilităților existente și adresarea celor mai noi provocări cu ajutorul noilor tehnologii, pentru că SUA și aliații săi au nevoie să fie mai rapizi decât amenințările viitoare.
De mai bine de 100 de ani, Raytheon a adus împreună cele mai strălucite minți, sisteme și capabilități pentru a crea soluții critice care sunt mai inteligente, mai rapide și mai bune decât a fost imaginabil oricând înainte. Aceasta este misiunea noastră – să ajutăm țările care își doresc pacea să-și apere libertatea și să neutralizeze agresiunile – și suntem neclintiți în dedicarea noastră față de clienții din întreaga lume.